Arhive kategorije: Razno

Dan grada Farosa se 9.9.2016 proslavlja trinaesti put zaredom

Poštovani,

Najljepša Vam hvala za podršku iskazanu prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ovom prilikom još jednom svako dobro Vam želimo i u kalendarskoj 2016. godini i u faroskom jubilarnom 2400. godištu kada se obljetnički ciklus nastavlja pod tradicijskim geslom »Utemeljiteljima u čast, predcima u spomen« i već trinaesti put zaredom 9. 9. proslavlja Dan grada Farosa – najstarije metropole na tlu Hrvatske.

Kao što je poznato, bogatstvo Lijepe Naše mnogi su stari gradovi pa i ovaj naš na hvarskom otoku gdje nije samo Stari nego i Najstariji – izvornim imenom Faros utemeljen 384. g. pr. Kr. – grad s kojim počinje urbana civilizacija u našim krajevima, a kao kamena kolijevka prve pisane riječi u nas jedno je od izvorišta kulture i uljudbe koju su Hrvati – zatekavši se među postojeće vinograde i maslinike na starom kulturnom tlu Dalmacije – posvojili i usvojili kao temelj svoga identiteta.

Srećom predci nam bijahu pismeni i poput antičkih Helena i Rimljana svoje prve zapise ostaviše u kamen uklesane, tako da budući naraštaji mogu pridodati svoj obol na tragu istih vrijednosti koje su od osnutka Farosa do danas i u temeljima europske kulture.
Slijedeći te nepobitne povijesne činjenice, ove jubilarne godine proslavljamo i 24 stoljeća od utemeljenja grada i 24 stoljeća neprekidnog trajanja višemilenijskog grada, što smo unaprijed isticali s programima podržavanim i od grada domaćina i pokrovitelja i od podupiratelja i naših volontera i prijatelja dobre volje diljem zemlje i inozemstva.
Vjerujemo da će se obljetnički ciklus i nakon jubileja nastaviti i u mnogima za baštinu pobuditi trajan interes kakav su imali svi koji su dosad, poput Vas, pridonosili da nam naš Stari Grad – Faros, kao grad-prvijenac, sa svojim jedinstvenim kulturnim nasljeđem bude na ponos cijele Hrvatske.

S tom mišlju Vas, ususret jubileju, srdačno pozdravljamo!

Faros Z.B.O.R.S. Faros
Udruga za zaštitu i promicanje višemilenijskih
tradicijskih vrijednosti grada Farosa